Vise și Călătorii

Malmö


Suedia pentru mine reprezinta a doua casa, as putea spune ca-i cunosc cultura mai mult decat as fi visat odata. Am locuit o perioada de timp acolo, a fost prima mea mutare intr-o tara straina, intr-o tara atat de diferita de a noastra…dar, ce nu facem noi femeile din dragoste! :) Am locuit in partea de sud a Suediei, lucru care m-a bucurat pentru ca am scapat de frigul din nord. :)

Azi, vreau sa va scriu putin despre Malmö, unul dintre cele mai importante orase ale Suediei.

Timp de mai multe secole a fost al doilea oras ca importanta din Danemarca dupa Copenhaga. Malmö a fost primul oras din Scandinavia care a adoptat religia luterana in timpul reformarii protestante.

Malmö si Copenhaga sunt despartite de stramtoarea Oresund. Cele doua orase au pastrat o stransa legatura comerciala pe mare pana cand in anul 2000 a fost inaugurat podul Oresund care le leaga atat rutier cat si feroviar. Oresund leaga Scandinavia de restul Europei avand o lungime de peste 7 kilometri jumatate fiind un pod inalt suspendat, iar cealalta un tunel construit pe sub mare. La aproximativ 30 km de Malmö se afla aeroportul Sturup, daca aterizati in Malmö sa stiti ca exista conexiuni foarte bune cu gara centrala.

poza0

Lilla Torg

poom

...in spate se vede podul Oresund

poza1

Piata Mare

poza3

Turnul Torso

Malmö

Malmö

poza4

Cel mai frumos cartier cu vedere la mare si la podul Oresund

Malmö este un al treilea oras ca marime din Suedia – ceea ce nu il face un oras foarte mare, este un oras relativ micut dar, foarte dragut, curat si cochet. Pentru o vibratie mai buna va trebui sa mergeti in Copenhaga, oras despre care am scris intr-o postare anterioara.

Obiective turistice Malmö

 

1. Stortorget – Piata Mare a orasului

2. Lilla Torg – Piata Mica a orasului

3. Din Stortorget se ajunge in Lilla Torg – Piata Mica – sau pe strada pietonala plina de magazine: Södergatan

4. Turnul Torso

5. Un loc perfect pentru relaxare este cartierul nou, cu vedere la mare si la podul Oresund

Daca va planuiti o excursie in Scandinavia, eu va recomand sa vizitati si Malmö-ul, chiar daca este doar pentru cateva ore. Moneda oficiala este coroana suedeza si va sfatuiesc sa aveti la voi cat de multe, deoarece si Malmö ca si restul oraselelor din Scandinavia este un oras scump. Limba oficiala este suedeza dar, cu engleza va veti descurca foarte bine. Lucrul care imi place la suedezi este ca au o engleza impecabila. Cam atat despre Malmö, mai multe va las pe voi sa descoperiti!

Despre tara mea adoptiva Suedia, veti mai auzi! :)

 

 

Share

Leave a Comment