Vise și Călătorii

Oktoberfest, cel mai mare festival din lume


In aceasta perioada a anului in München se organizeaza Oktoberfest-ul, asa ca m-am hotarat sa scriu despre acest mare „fenomen” care are loc in fiecare an in Germania. Nu exagerez spunand asta deoarece, Oktoberfest-ul este cel mai mare festival din lume, el aducand anual peste 6 milioane de vizitatori. Cred ca va puteti imagina ce este prin oras in perioada asta?!

oktoberfest

Atmosfera Oktoberfest-ului

Acum sa va povestesc de unde a inceput totul

 

Ideea festivalului a pornit de la un subofiter din garda nationala bavareza. Acesta a sugerat organizarea unei curse de cai cu ocazia festivitatilor legate de casatoria printului mostenitor Ludovic I al Bavariei cu printesa Therese von Hildburghausen. Regele Bavariei, Maximilian I s-a arătat mai mult decat incantat de aceasta sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care printesa-mireasa a denumit-o Oktoberfest. Ca loc de desfasurare a fost aleasa o pajiste nefolosita de la marginea orasului, denumita ulterior „Theresienwiese” (pajistea Tereziei).

Din anul 1819, Oktoberfest-ul a intrat sub patronajul edililor orasului, care si-au asumat responsabilitatea organizarii sale anuale. Cu timpul, conducerea orasului a permis vanzarea si consumarea bauturilor alcoolice in perimetrul Oktoberfest-ului.

Pe langa bere, vizitatorii Oktoberfest-ului se puteau distra la popice, dans si multe altele. La finele secolului, datorita numarului tot mai mare de vizitatori, au fost introduse corturile, fiecare firma avand cort separat. Fiecare festival debuteaza cu defilarea firmelor participante, reprezentate de carute impodobite festiv si trase de patru cai.

Prima halba de bere din sticla a fost introdusa în anul 1892, fiind astazi cel mai cautat suvenir la Oktoberfest.

In anul, 1935 cu ocazia aniversarii nuntii de argint a cuplului regal bavarez, s-a organizat o parada de costume populare bavareze. Aceasta a devenit insa traditie la Oktoberfest doar din anul 1950. Astazi, parada de costume populare este una dintre cele mai mari din lume, cu aproximativ 9000 de participanti. Pe langa costume germane, se pot admira și porturi specifice austriece, italiene, elvetiene, poloneze, etc. La parada mai participa și formatii de muzica populara, si reprezentanti ai berariilor participante.

okt7

Unul din cele mai frumoase corturi – cel al berii Augustiner

oktoberfest

Costumatia nationala purtata cu mandrie – costumul felelor se numeste dirndl, iar cel al barbatilor este lederhosen-ul

okt21

Riesenrad-ul („Roata imensa”), dateaza din 1932, este o invenție ruseasca ce urca vizitatorii la o inaltime de 50 de m, oferind o panorama deosebit de frumoasa a orasului.

okt6

Oktoberfest 2014

okt14

Dans si multa lumeeee

okt16

…o experienta ce nu trebuie ratata

okt10

Inimioarele din turta dulce – prajitura traditionala

 

Tips-uri de luat in considerare daca mergeti la Oktoberfest

 

Acum am vreau sa scriu si despre costuri. Munchen-ul, este un oras frumos si scump, iar in preajma Oktoberfest-ului preturile cresc semnificativ. Cel mai mare cost este cazarea, unde o camera pe noapte la un hotel de 3* incepe de la 200 euro/noapte, intr-o zona centrala. Dupa parerea mea, destul de mult, dar daca va organizati din timp, puteti sa gasiti camere la preturi mult mai accesibile – la aproximativ 40-50 euro/noapte, dar care sunt la cativa kilometri distanta de Munchen.

In privinta transportului sa nu va faceti griji, deoarece conexiunile sunt foarte bune catre toate statile centrale din oras. In linkul atasat aveti programul S-bahn si costul unui bilet. Intrare la Oktoberfest nu exista, poate intra oricine doreste in cort, cu conditia sa aiba rabdare si sa astepte putin – noi de exemplu am avut noroc de fiecare data si nu am asteptat la rand. Corturile se inchid la ora 23.00, iar la ora 22.30 se ia ultima comanda.

Un litru de bere este 10 euro, cam mult, dar merita investitia :) – atmosfera de acolo este incredibila .Bineinteles ca de acolo nu lipsesc mancarurile traditionale, peste prajit la protap, numit de bavarezi Stekerlfisch (peste înfipt), jumatati de pasare – pui sau rata – servite de obicei cu traditionalul Brezn (covrig) munchenez si turta dulce, foarte populara in Bayern. Dintre specialitatile de turta dulce, traditionala inima de diferite marimi, ornata cu inscriptii din zahar multicolor, este cea mai cunoscuta si cea mai cautata.

Eu zic sa nu mai stati pe ganduri – cumparati-va un Dirndl sau barbatii Lederhosen si porniti la drum!  Mai sunt doar cateva zile in care puteti sa va bucurati de atmosfera Oktoberfest-ului.

Obiective turistice Munchen – ce nu trebuie sa ratati daca ajungeti in Munchen

Share

Leave a Comment